torstai 10. syyskuuta 2015

Suorahakua pellon laidalla

Käyn kolmesti viikossa, kymmenestä kahteenkymmeneen kilometrin kävely-/hölkkälenkillä. Vapaa-ajalla, mutta samalla aivot töitä tehden. Innovatiivisena ihmisenä tuolla metsässä tai järven rannalla lenkkipolun varrella ajatus saa tilaa uusille näkemyksille tai taustalla velloneet tarkentuvat.
Olen tehnyt rekrytointeja parisenkymmentä vuotta ja siitä suurimman osan aikaa suorahakuja. Töitä on tehty koko Suomen alueella aina sen hetkisen asuinpaikkakunnan mukaan. Sitä on istuttu manskulla pääkaupunkiseudulla aivan ytimessä, Hämeentien perustoimistolla Pirkanmaalla, ruotsinkielisellä rannikolla torin kupeessa aluetoimistoa pitäen sekä jopa työhallinnon ”konsulttiyksikössä” Etelä-Pohjanmaalla ja yrittäjäperiaatteella – täällä pellon laidalla. Näiden lisäksi toki olen ollut rekrytointipäällikköroolilla eri HR -rooleissa ICT- ja teollisuusyrityksien palveluksessa.

Muutama asia on tullut itselle täysin varmaksi vuosien varrella; kukaan ei ole seppä syntyessään ja nimenomaan olet profeetta omalla maantieteellisellä alueellasi tällä toimialalla.
Itse kunnioitan niitä, jotka ovat kolmekymmentä vuotta henkilöitä hakeneet ja haastatelleet - jos ovat pitäneet myös kehityksessä itsensä mukana (esim. SoMe on muutakin kuin Face ja LinkedIn, sekä eri arviointimenetelmien päivitykset). Aina sitä osaamista on itselläkin kertynyt vuosi toisensa jälkeen, ja taaksepäin katsottuna hiukan noviisi on ollut joltain osin. Tosin onhan se työelämäkin muuttunut, mutta historiatieto antaa vahvaa pohjaa toisten työtaustojen ymmärtämiselle.
Minulle ei tulisi mieleenkään tarjota rinta rottingilla palveluani Kuopion torille Seinäjoen Elinkeinotalolta käsin ilman kunnon verkostoja ja media-ilmoittelua. Näin kuitenkin näinä tiukkoina aikoina toimitaan.
”Me tulemme auttamaan, olemme 30 vuotta alalla toiminut, asiat sujuvat kyllä täältä isolta kirkolta käsin ja lentokoneethan lentävät.”. Istun Seinäjoella ja heikosti lentää stadin suunnasta – oli vastaukseni. Muutama tarkentava kysymys vielä perään ja aika nopeasti hahmottuu esimerkiksi se, että ei ole hajuakaan miten täällä Pohjanmaalla voisi rekrytointia tehokkaasti suorittaa.
Tarjotaan medioiksi sellaisia, joita täällä ei edes tunneta ja hakutietokannoiksi sellaista, joista KOKO kannasta löysin peräti parikymmentä hakijaa alueelta ilman kriteeristöjä. Silloisen työnantajan omassa kannasta löytyi tuhansia.
Sitten se hiljainen asevelisopimus. Yhteistyökumppanin ja naapurin kuormasta ei syödä. Sellaisen jälkeen on turha kutsua kihlajaiskahville tai lapsen valmistujaisjuhliin.
Suorahaku on luottamuksellinen asiantuntijalaji, jossa haetaan toiselle puolelle peltoa avaintekijä toiselle puolelle – joko kaikessa hiljaisuudessa, anonyymillä ilmoittelulla tai parhaassa tapauksessa kaikkien neljän osapuolen keskenään asiasta sopien. Pohjanmaan pitää sijoittaa parhaat osaajansa niitä tarvitseville paikoille, koska tehtävässä todellisella osaamisella ja hyvällä motivaatiolla synnytetään työtyytyväisyyttä ja tuloksellisuutta toiminnassa.
Tämä on monesti mahdollisuus myös työntekijän menettävälle organisaatiolle. Jos työntekijän motivaatio oli hiipunut ja katseli jo toiselle puolen peltoa – silloin pitää antaa mennä ja vaihtaa tuoretta verta rooliin ilman puukon tupesta ottamista.
Motivaation kautta tuleva tuloksellisuus on se millä yritykset ja organisaatiot pysyvät pystyssä – koko Pohjanmaalla.
Tällaisia tällä Kyrkösjärven kiertämisellä tuli mieleen (16 km), elokuun alusta kihlasormusta kantaneena ja Lakeusrekryyn töihin siirtyneenä.
Jouko Karjalainen
gsm 0400 72 17 17, jouko.karjalainen@lakeusrekry.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti