tiistai 6. lokakuuta 2015

Vastamyrkkyä alueelliselle työttömyydelle




Olen itse aamuvirkku ja olen poikkeuksetta ollut työpaikoissani aina ensimmäisenä töissä. Uudessa työpaikassani Seinäjoen Elinkeinotalolla sijaitsevassa toimistossamme näyttää olevan sama tilanne. Tästä tuli mieleen, että aikainen työnhakija paikan nappaa, johdettuna omasta fraasistani ”aikainen konsultti asiakkaan nappaa”. Proaktiivisuus yleensä palkitaan tavalla tai toisella – niin myyntityössä kuin työnhaussakin.

Organisaatioiden tuotannollisten ja taloudellisten syiden takia tapahtuvissa irtisanomisissa tai esimerkiksi ylempien toimihenkilöiden sopimusluonteisissa irtisanomistilanteissa vakiintunut tapa on usein tarjota ns. uudelleensijoitusvalmennusta yrityksen imago- ja arvomaailmasyistä.  Uudelleensijoitus (eng. Outplacement) on termi jota on käytetty pari-kolmekymmentä vuotta.  Aiempina ns. hyvinä nousuvuosina vuosituhannen vaihteessa uudelleensijoituspalvelu oli lähes tae siitä, että työllistyt. Uudelleensijoitus oli siis nimensä mukaista palvelua. Nykyään se on jotain muuta - joka toista väittää heittäköön ensimmäisen kiven ja niin edelleen.

Olisi hienoa, jos asioista puhuttaisiin niiden oikealla nimellä. Itse kutsun käytännönläheisemmin ja paremmin kuvaavalla termillä ”työnhaun valmennus” tai ”uravalmennus”. Tätä se nykyään on, varmuutta työpaikasta ei siis voida taata. Tavoitteena on toki työllistyä tai löytää uusi ura esim. opintojen kautta.

Näissä valmennuksissa on vaihtoehtoina ryhmävalmennukset suuremmille ryhmille sekä ylemmille toimihenkilöille tarkoitettu yksilövalmennus. Sisällön osalta eri variaatioita on paljon riippuen valmennettavien perusvalmiuksista ja tavoitteista, mutta ydinajatus on varmistaa, että jokaisella on hallussa tämän päivän työnhaun viimeisimmät menetelmät ja tiedot sekä toimintatavat eri tilanteissa. Lisäksi luodaan kontakteja alueen rekrytoiviin yrityksiin sekä avustetaan eri tavoin uuden uran löytämisessä. Nykyään varsin monen ura pysähtyy siihen, että tehtävä ”katoaa alta” ja osaaminen jää tarpeettomaksi, tällöin painopiste tulee
uuden uran hakemiselle, jopa kouluttautumisen kautta. Toisinaan myös irtisanottu henkilö itsekin ”herää” valmennuksessa, että tehtävä ei ole ollut enää mielekäs ja löytää uuden tekemisen innon aivan eri alalta/ tehtävistä. Uravalmennuksessa autetaan varmistamaan persoonallisuuden ja työtyylin sopivuus tulevaan tehtävään sekä mietitään uran vaihtopolkuja. Työnhaun valmennus on myös sparrauksen lisäksi vahvasti tukitehtävä elämää kohdanneessa vaikeassa tilanteessa. Tsemppaus ja työnhaun johtaminen ovat olennaisessa osassa valmennusta.

Olen tehnyt ns. työhaunvalmennuspalveluita viitisentoista vuotta ja uusia alan toimijoita on tullut Suomeen kymmeniä. Yleensä nämä palvelut ovat tavalla tai toisella kytköksessä rekrytointipalveluyritykseen, joko suoraan tai välillisesti osakeomistuksien kautta.  

Samassa konsernissa voi siis olla sekä rekrytointipalvelua että uravalmennusta tuottavat yritykset. Näistä aina kysellään, että liikkuuko tieto näiden välillä ja onko tuo aivan reilua. Lakeusrekry tekee nämäkin läpinäkyvästi ja reilusti saman nimen alla emmekä koe siinä mitään väärää, jos löydämme rekrytoivalle työnantajalle juuri sopivan henkilön työnhaun valmennusprojekteissamme olevien prosessien kautta – kunhan hän on asiakkaalle pätevin ja sopivin vaihtoehto tehtävään. Neljä kertaa win-win-win-win.

Muutama asia on tullut taas itselle täysin varmaksi tässäkin asiassa vuosien varrella; nimenomaan olet profeetta omalla maantieteellisellä alueellasi tällä toimialalla toimiessasi. Alueellisen työkulttuurin, työnhakumenetelmien sekä asiakkuuksien tarpeiden tunnistaminen on olennaisessa osassa valmentajan roolia - Lakeusrekry on täällä pellonlaidalla paikanpäällä alueensa tuntevana ammattilaisena valmis auttamaan näissä tilanteissa organisaatioita.  

                           Aktiivisesti, Jouko    

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti